Przedszkole Niepubliczne z Oddziałami Integracyjnymi „Pod Lipkami” ma własną kuchnię, w której pani kucharka dba o to, aby przygotowywane posiłki były nie tylko smaczne, ale i zdrowe


Oferujemy Państwa Dzieciom:

8.30 śniadanie,  11.15 II śniadanie,  13.30 obiad

Ciepłe i zimne napoje są dostępne w salach dzieci cały dzień.   Dzienna stawka żywieniowa: 7 zł

Dzieci mają dostęp do zdrowych przekąsek- owoce, marchewka, kalarepa, rzodkiewka, ogórek (sezonowo)


  W razie konieczności,   ze względu na  niedostępność planowanych produktów  na dany dzień,  mogą nastąpić w jadłospisie drobne zmiany 


Jadłospis

Data Posiłek Potrawy

Poniedziałek
21-05-2018

ŚNIADANIE

Chleb graham ze smakowitą, jajkiem, sałatą, szczypiorem i ketchupem, kawa z mlekiem , herbata lipowa z cytryną. Al. 1,3,7  

II ŚNIADANIE

Chleb razowy ze smakowitą, kiełbasą żywiecką, pomidorem i szczypiorem, herbata lipowa z cytryną, ½ jabłka. Al. 1,7  

OBIAD

Kapuśniak z ziemniakami, parowce z polewą truskawkową herbata owocowa. Al. 7,9  

Wtorek
22-05-2018

ŚNIADANIE

Chleb ze smakowitą, tartym serem żółtym, szczypiorem i ketchupem, herbata lipowa z cytryną, marchew do chrupania. al. 1,7  

II ŚNIADANIE

Chleb razowy ze smakowitą, kiełbasa z grilla, ketchup, herbata lipowa, ½ jabłka. Al.1  

OBIAD

Zapiekanka z fileta drobiowego, ziemniaków, szpinaku, sos czosnkowy herbata owocowa. al.7, 9  

Środa
23-05-2018

ŚNIADANIE

Rogal ze smakowitą, dżemem brzoskwiniowym, mleko, herbata lipowa z cytryną. Al.1,7  

II ŚNIADANIE

Chleb ze smakowitą, szynką babuni, ogórkiem i szczypiorem,herbata lipowa. al. 1,3  

OBIAD

Pieczarkowa – krem z grzankami, kotlet mielony, ziemniaki , sałata w sosie jogurtowym, herbata owocowa. Al.1,9  

Czwartek
24-05-2018

ŚNIADANIE

Chleb razowy ze smakowitą, twarożkiem z brzoskwinią, mleko, herbata lipowa. Al. 1,7  

II ŚNIADANIE

Chałka ze smakowitą, manna na gęsto z musem truskawkowym, herbata lipowa. Al.1,7  

OBIAD

Pomidorowa z makaronem, kluski maślane , gulasz, ogórek korniszony, herbata owocowa. Al.3,9  

Piątek
25-05-2018

ŚNIADANIE

Chleb graham ze smakowitą, pastą szynkowo- jajeczną ze szczypiorem , mleko, herbata z cytryną. Al. 1,7  

II ŚNIADANIE

Chleb razowy ze smakowitą , parówka , ketchup, ½ jabłka, herbata . Al.4,9  

OBIAD

Jarzynowa z zacierką, babka ziemniaczana z mięsem, sos ciemny, herbata owocowa. Al. 7,9  




Informacja dla alergików:

Warzywa, które mogą wystąpić  w daniach jednogarnkowych: marchewka, pietruszka, seler korzeń, seler naciowy, cukinia, dynia, papryka, pomidor świeży, pomidor puszka, cebula żółta, cebula czerwona, cebula biała – czosnkowa, czosnek świeży, kapusta biała, kapusta czerwona, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, fasola biała typu „Jaś”, bakłażan, jarmuż, por, szpinak, pieczarki, groszek zielony (mrożony), groch łuskany połówki, kukurydza, brukselka, kalarepa, rzodkiew biała.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, kurkuma, curry, tymianek

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.